Com a comunitat i equip de persones ens defineixen uns valors, un sistema de creences que és immutable i que transcendeix en tots els àmbits de treball i en la vida mateixa. Ens emmirallem en un horitzó a mitjà termini, la visió, que ens empeny a tirar endavant a través d’unes pràctiques i estratègies que ens permetran assolir-lo, un “com” que constitueix la missió del projecte. 

Valors

El vincle entre els valors del projecte i de La Somereta és bàsic per fer-lo créixer en coherència. És per això que els principals valors que ens mouen són el respecte cap al tot, sobretot cap al que ens envolta, en aquest sentit, el respecte a la naturalesa és bàsic per poder-hi viure en tant que formem part d’aquesta; això implica reconèixer-la i identificar-la com a ecosistema dinàmic i resilient (la cultura, l’art… també són natura). 

La sostenibilitat en tots els sentits, des de l’energètica per poder mobilitzar els recursos que tinguem al llarg del temps, fins a la sostenibilitat econòmica del projecte i de les persones, en tant que tota tasca productiva és possible gràcies a les tasques reproductives invisibilitzades, silencioses però essencials, cosa que ens ajuda a redimensionar els nostres serveis promovent canvis en els patrons de consum, tan individual com col·lectiu.

Des del compromís i la transparència, ens aferrem al somni d’esdevenir un projecte de confiança per a totes les persones, entitats i col·lectius que s’acostin a gaudir i a aprendre de l’espai, sigui a través de col·laboracions o de la seva presència.

I finalment, com a cooperativa de treball associat, ens regim pels valors de la democràcia, la participació, la igualtat d’oportunitats (sabent-nos diverses) i l’autonomia entenent-nos totes les sòcies, persones apoderades amb la capacitat per prendre les decisions que sorgeixin al llarg del desenvolupament del projecte a través de l’assemblearisme i el consens. Prenem la formació constant com a eina de consolidació del treball, així com també la intercooperació amb altres entitats del territori i, l’arrelament a l’entorn i a la comunitat, valors que doten de sentit ple el projecte.

Visió

La Porta del Congost fa de l’ermita de Sant Antoni i Santa Bàrbara un centre viu i neuràlgic del poble d’Ulldemolins i de la serra de Montsant, essent un referent de sostenibilitat que no deixi indiferent a ningú i on sempre s’hi pugui descobrir, gaudir i aprendre alguna cosa.

Missió

Creem sinergies amb la gent del poble, ja que l’espai que ens acull és pràcticament seu i li volem retornar, sigui a través de la coorganització d’activitats amb el ric teixit associatiu d’Ulldemolins o amb propostes socioculturals atractives que ampliïn l’oferta ja existent. 

L’ermita és i ha sigut històricament una entrada a Montsant molt freqüentada, per això La Porta del Congost esdevé un punt d’informació dels projectes i activitats que s’hi duen a terme. Entre d’altres, promovem el senderisme, el turisme responsable, l’educació ambiental, el respecte a la natura, l’autosuficiència i també portem el Montsant a taula a través d’una cuina bolcada a servir plats amb productes locals.

Formem part de la xarxa cooperativista que creix en aquest territori, a través del permanent contacte amb altres entitats de l’economia social i solidària.

Serem constants i no ens cansarem de transmetre a les persones que ens visitin a l’ermita allò que ens defineix, mentre donem a conèixer i promovem nous models socioeconòmics que dinamitzin el territori.