La tècnica ancestral es consolida com a eix de coneixement i cohesió rural
Les quartes Jornades de pedra seca a La Porta del Congost han tancat amb un èxit de participació i una acollida extraordinària, consolidant-se com una cita imprescindible per a amants del patrimoni, la sostenibilitat i la cultura rural.
Més d’una cinquantena de participants vingudes d’arreu del territori van omplir els diferents espais d’activitat durant el cap de setmana del 17 i 18 de maig, superant totes les expectatives i demostrant, un any més, el creixent interès per aquesta tècnica reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.
Organitzades per la cooperativa La Somereta, les jornades han ofert un ampli ventall d’activitats que han permès als assistents connectar amb el territori des de múltiples mirades: des de la transmissió oral de les vivències locals fins a la pràctica constructiva amb la tècnica de la pedra seca, passant per itineraris interpretatius i col·loquis amb especialistes.


El taller pràctic de tècnica de construcció de pedra seca, guiat pel mestre marger Albert Gavaldà (Relleu i Entorn), va ser un dels moments més destacats, amb una participació plena que va posar en valor l’aprenentatge col·lectiu i el treball en comunitat. També van tenir molt bona acollida l’itinerari entre construccions de pedra seca a les obagues d’Ulldemolins, amb la participació de l’artista Xavi Solé, qui va instal·lar una exposició amb el seu treball d’aproximació i interpretació sobre les construccions del terme.
La jornada de dissabte va culminar amb una xerrada de Salvador Palomar (Carrutxa) sobre les construccions d’aprofitament de l’aigua al Priorat, que va obrir la porta a reflexionar sobre el paper d’aquest patrimoni en la gestió dels recursos i l’evolució del paisatge agrícola.
Dissabte al vespre, la música en directe de Ràdio Panerola va omplir l’ambient de ritme i festa, posant el toc festiu a una trobada que, tot i tenir la pedra com a eix central, demostra ser també un espai de comunitat, cultura i convivència.



Al llarg de tot el cap de setmana, convivint amb l’exposició de Xavi Solé a l’interior de l’ermita de Sant Antoni, s’hi va projectar la investigació de la fotògrafa Anna Lofi “Paredadors i pedrers, en perill d’extinció. Menorca, paisatge de pedra seca, un patrimoni cultural”, guanyador del vintè Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya (accés a l’entrevista).
Amb el suport del Parc Natural de la Serra de Montsant, l’Ajuntament d’Ulldemolins i la Diputació de Tarragona, aquestes jornades reafirmen el seu compromís amb la divulgació, la formació i la preservació del patrimoni immaterial. Un èxit que anima a continuar caminant cap a noves edicions amb més força i complicitats.

Deixeu un comentari